Stay hungry, my friend …

NorskEnglish

Å se blikket til en fuglehund i naturen gjør noe med oss – en jeger på jobb.  Fokusert, alltid søkende nysgjerrig og sulten på nye opplevelser.  

Forventningene stiger, pulsen øker, halen logrer og iver strømmer mot oss allerede før vi får tatt frem kobbelet. Yes, vi skal på tur! Døren er eneste hindring mellom den firbente og selve livet. Våre følgesvenner er akkurat slik. På og av. På livet – så rett ut i hvilestilling og lader. Basecampen kan være hvor som helst, så lenge flokken er intakt.

Mennesker fungerer annerledes. Vi går ofte på et jevnt gir som representerer det trygge via faste rutiner. Ungdomslivet sklir over i voksenlivet, vi får jobb, familie og etablerer et trygt, harmonisk liv. Har vi da behov for å løfte blikket, søke nysgjerrig ut over den store horisont? Selvsagt har vi dèt. Sette fokus på sult som noe annet enn å åpne døren til kjøleskapet for å tilfredstille en rumlende mage. Å stimulere vitebegjær – det lekne og nysgjerrige – er sterke virkemidler i livet, spesielt når stagnasjon og de berømte ‘tingene’ baller på seg og tapper energi.

En sommertur i vakre vestlandsfjell denne uken ga meg akkurat hva jeg trengte for å fullføre en tankereise om å være ‘drivende med’ i sitt eget liv, sitte med rorpinnen gjennom gode og mer krevende perioder. Sørge for bevegelse, ikke stivne i det forventede når endring egentlig er det påkrevde. Det som kjennetegner et godt liv for de fleste av oss, er nettopp det å føle sevjen flyte. Våkne til en ny dag, kjenne på den gode følelsen av ro og takknemlighet – med en dose spenning av og til, og vi er i en positiv flow. 

En fjelltur i Loen – med Hoven og Staurinibba som mål – forventningene til en varm solfylt dag var på topp. Troy, vår irske setter på 1 år er med på sin første tur i ulendt fjellterreng, stupbratt utfor på enkelte steder, med behov for ryddig og kontrollert oppførsel, fremfor viltre krumspring i alle retninger. Masse deilig energi å holde styr på. 

Vi passerte et dusin orange stor-sekker spredt i den bratte oppstigningen mot toppen, tydelig fløyet inn av helikopter. Hva skjer mon tro? Flittige innleide steinarbeidere – ivrige sjeler gjør en solid innsats i å trygge stiene, tilgjengeliggjøre toppmålet for flere. På vei ned i et fjellterreng som byr på en utsikt til å miste pusten av, passerte vi igjen området under arbeid. Vi beundret energien som ble lagt ned. Utrolig, dette var flott å se – flinke folk i arbeid. 

En av arbeiderne mente jeg å dra kjensel på – og sier til Helge: «Det må være Rikken, men hva gjør han her i full sving?» «Nei», svarer Helge i alvor, men med et smil om munnen. «Det er ikke han, Rikken har ikke ‘kulemage’ … og forresten, hvorfor skulle han være her i fjellet og legge stein-trapper på en glovarm sommerdag? Han har et hotell eller to å drive.» Hm, tenkte jeg – dette var også en holdning. «Javel, da har han en dobbeltgjenger» var mitt svar. 

Sent på ettermiddagen, under et deilig måltid på Hovens uterestaurant, kommer en håndfull av arbeiderne ned fra fjellsiden. En av dem smiler og kommer mot oss, klemmer ble delt. «Fantastisk inspirerende å møte deg her,» sier vi til en svett, sliten, litt møkkete, og strålende blid hotelldirektør. «Ja, dette gir meg utrolig mye. Det å være med å gjøre jobben, ikke kun delegere, si hvordan ting skal være, men aktivt delta. Dessuten liker jeg denne form for fysisk arbeid, det stimulerer. I tillegg håper jeg å bli kvitt kulen på magen.» Lun humor.

Flokken delte kald drikke og et måltid. Drøsen fløt, og jeg tipper de diskuterte løsninger for stien videre i bratt terreng, med sin leder – under topp motivasjon. Å legge vekk ‘jeg er eier og initiativtaker’-rollen, brette opp skjorteermene og delta – en fantastisk inspirasjonskilde til nettopp å være drivende motivator i eget liv.

Det å nøre sulten, nesten som den vakreste rosebusken i hagen .. ja, det er dit vi skal. Verdien av å beholde sult som en drivende kraft er enorm. I yrkeslivet ser vi ofte behov for å plukke sultne medarbeidere, mennesker som tenker annerledes og har den indre driven som trengs for å tilføre sunn energi, inspirere og levere topp til kunder og kolleger. Lojale, energiske og kunnskapssøkende. Slike mennesker ser vi ofte i starten av en yrkeskarriere. Typisk tidlig i livet, i relasjoner som har sin spede start – enten det er et parforhold, i idrett, i frivillig arbeid, i politikken – i sangkoret eller annet. Lyst og løsninger, energi og pågangsmot.

Når det er sagt, er det ren magi å møte modne mennesker som har den samme energien og sulten. Som med trygg livserfaring åpent møter deg med hele seg.

Ingen av oss lever et skyfritt liv. Ting baller på seg. Det kan være å bli ‘ditchet’ fra fotballaget, bli bedratt av kjæresten, miste jobben – ja, eller førerkortet, møte kroppslige utfordringer, kjenne det mentale som slitent, føle stagnasjon i parforholdet, erkjenne at ekteskapet ikke lenger ‘går i pluss’.  Eksemplene er mange. Ved å være sultne på livet, er det enklere å gripe fatt – gjøre det som gjøres må. 

En munter snutt fra en venninne: Hun driver eget og brukte 1. feriedag til å organiserte kontoret i hudpleie-salongen og nettbutikken – mens hun hørte lydbok med den profesjonelle ryddeeksperten Marie Kondo. «I morgen er det kjøkkenets tur, Hanne» var hennes energiske kommentar. Ja, jeg smiler. Det å gripe fatt, løfte blikket – motivere seg til å ‘rydde unna’. Gjøre noe – fra det helt enkle til det krevende, enten det er å sette ord på endringer som må til i ekteskapet, hjelpen vi trenger for å finne ny mening med livet, tørre å bytte en jobb som ikke fungerer, ‘se’ et menneske som sliter eller faller utenfor – ta grep. 

Vår personlige verktøykasse oppsummeres ofte som 4 H’er – personlighetstrekk vi bør ha et forhold til, og rene gullgruven i mang en sammenheng. Om vi evner å ha dem aktive i livet, vil vi enklere bevare fokus der det skal og må være for å holde sevjen flytende – slik at ‘sult’ og energi er med oss i hverdagen:

 • Humble, den ydmyke
 • Hungry, den sultne, vitebegjærlige, nysgjerrige
 • Happy, den løsningsorienterte
 • Helpful, den hjelpsomme

‘Happy’ i denne sammenhengen er ikke å vandre rundt i lykkerus. Det er en kjensgjerning at glade, positivt tenkende mennesker leverer løsninger i større grad enn de som lett lar seg tynge av livets alvor. 

I næringslivet er vi avhengige av ‘Hungry’ i langt større grad enn de fleste er klar over. I det private er mennesker med denne egenskapen ofte de vi tiltrekkes av. ‘Sultne’ mennesker leverer, motiverer og inspirerer. Innover og utover i organisasjonen, i vennegjengen, i familien, som eksempler.  Å beholde sult er vårt ansvar. Sult på livet betyr at vi finner veier å gå selv når mørke skyer samler seg. Hvor ofte møter vi ikke motløshet, utfordringer blir for store, hverdagslivet … samlivets grå hverdag … ting står i stampe.  Å kunne ‘se’ hverandre i slike situasjoner … ja, tenk om det var livets virkelighet. Verden er ikke slik, det er for få som ser, og for få som blir sett. Derfor er vi selv ansvarlige for mental robusthet, livsglød og de endringer som skal til for et meningsfylt og rikt liv. Et krevende og sårt tema. 

En vakker ung sjel jeg traff igjen forleden, var nærmest ugjenkjennelig. «Oi, du har slanket deg» var min kommentar. «Nei, jeg har flyttet ut av et tyngende parforhold. Intet annet. 18 kilo rant av» sa den unge vakre og strålte. Med et lurt blikk. Nå vil flere ‘flekke tenner’ og tenke at – hm … legger hun opp til samlivsbrudd som slankemiddel? Nei, absolutt ikke. 

Verdien av slike hverdagshistorier er å vise at vi selv, hver og én, må sette oss i stand til å leve harmoniske liv. Ikke akseptere det motsatte. Med begge bena i én eller annen form for hengemyr, baller tingene som regel fort på seg – enten det er kilo, tungsinn eller et liv hvor egenverdi mister sin betydning. Ved å ta vare på oss selv, bygge oss sterke og sunne, får vi mer å øse av. Lenge.

Her en dag sa Helge til meg: «Hanne, mange vi kjenner ser filmer igjen og igjen. Hvorfor? Det gjør ikke vi.» Smilet kommer frem, jeg var ikke helt enig. Ved en aldri så liten tankereise bakover, oppsummerte vi raskt et lite dusin gode filmer sett flere ganger. Natten etter våknet jeg med et ‘ahhh’: Dirty dancing, Flashdance og Fame, de har jeg sett mange ganger, samme med Footloose fra 1984 og skjønne Kevin Bacon. Filmer med livsglede og energi som inspirerte en sang- og danseglad blondine tidlig i livet. 

I modne år har ingen ting satt spor på nivå med talen Steve Jobs holdt for studentene på Stanford University i 2005, dyp, nær og ærlig. Severdig igjen og igjen. Det avsluttende mantraet så inderlig og flott: Stay Hungry. Stay Foolish! 

Derfor en oppfordring fra hjerte: La oss bruke dette mantraet for alt det er verdt. Tørre å gå motstrøms, skille oss ut. Flytte oss vitebegjærlig og nysgjerrig ut av komfortsonen. Bli litt som bikkja i frislipp: Takknemlig, leken, søkende og supersjarmerende. Og glad! ❤️

Watching the eyes of a hunting dog in the wild does something to us – a true hunter at work. Focused, curious and hungry for new experiences.

Expectations rise, the pulse increases, the tail is wagging, impatient energy is bubbling even before we get the harness on. Yes, we’re ready for a ride! The door is the only obstacle between our four-legged friend and ‘real life’. Our companions are just that. On and off. ‘On life’ in one moment, resting and recharging in the next. The base camp can be anywhere, as long as the flock is intact.

People are not like that. We tend to enter an even gear that represents stability through fixed routines. Childhood and young life slides into adulthood. We get a job, a family and establish a safe, harmonious life. All set – or do we still need to lift our view, search curiously over the wide horizon? Of course we do. We need to focus on ‘hunger’ as something different from opening the fridge to satisfy a rumbling stomach. This stimulating desire for knowledge – playful and inquisitive – is a powerful tool in life, especially when challenges mount, stagnation replaces progress and we lose energy forward.

A summer hike in the beautiful mountains of western Norway this week provided exactly what I needed to complete this ‘mind trip’ about being a driving force in ones own life. Taking the helm through stormy weather as well as smooth sailing. Ensure movement, avoid idleness and stiffened habits when the need to change mounts. One thing that characterizes a good life for most of us is the feeling of being in motion, on a positive flow. Being able to wake up to a new day with a feeling of calmness and gratitude – and occasionally a dose of excitement. That’s a positive flow.

We set out for a mountain hike in Loen – with Hoven and Mt. Staurinibba as goals – with high expectations for a warm and sunny day. Troy, our 1 year old Irish Setter, was on his first field trip in rough mountain terrain, steep downhill in some places, and needed orderly and controlled behavior, rather than his usual wild antics in all directions. Lots of wonderful energy to keep in check.

We passed a dozen orange bulk bags scattered in the steep ascent to the top, clearly flown in by helicopter. What’s going on? Diligent stone workers in action – a targeted effort to widen and secure the paths, making the top target accessible to a wider range of hikers. On the way down from the top, through mountain terrain with a continuous incredible view, we passed the path works area. We admired the energy and the results. An amazing effort in a demanding environment. Good people at work.

One of the workers seemed familiar – and I said to Helge: “That must be Rikken, but what is he doing here in full swing?” “No,” Helge replied with a serious expression, but a smile on his mouth. «It’s not him, Rikken doesn’t have a potbelly … and by the way, why should he be here in the mountains building stairs and paths on a hot summer’s day? He has a hotel or two to run.» Hm, I thought – that was an interesting attitude. «OK, then he has a doppelganger” was my answer.

Late in the afternoon we were enjoying a delicious meal at Hoven’s outdoor restaurant when a handful of workers descended from the mountainside. One of them came smiling  towards us, and hugs were shared. «Amazingly inspiring to meet you here,» we said to the sweaty, tired, slightly messy and broadly smiling hotel manager. “Yes, this activity is really rewarding to me. To do the job. Not just delegate and tell how things should be, but actively participate. Besides, I like this kind of physical work, it is stimulating. In addition, I hope to get rid of this undesirable body extension» he said with a warm smile – and clapped his stomack.

The group shared cold drinks and a meal. Easy conversation – most likely about challenges and choices for the next part of the mountain path – with the leader. A motivating setting indeed. Stepping out of the  ‘I am the owner and initiator’ role, rolling up the sleeves and participating, Rikken becomes a great source of inspiration: Be the driving force and motivator in your own life.

Sustaining hunger as if it were the most beautiful rose bush in the garden … yes, that’s where we’re heading. The value of keeping hunger as a driving force is enormous. In the business world, we often see a need to find hungry employees, people who think differently and have the inner drive to provide healthy energy, inspire and deliver the best to customers and colleagues. Loyal, energetic and knowledge-seeking. We often see such people at the beginning of their professional careers. In early relations – whether it’s a personal relationship, sports, volunteer work, politics, choir or others. Desire and results, energy and courage.

That said, meeting mature people with the same energy and hunger is pure magic. Armed with confidence and life experience they open up, connect and share wholeheartedly.

No one live a ‘cloudless’ life. ‘Things’ mount up on us. Getting ‘ditched’ from a football team, being deceived by a boy/girl-friend, losing a job – or a driver’s license, facing health challenges, feeling mental wear and tear, a stagnant relationship, recognizing that a marriage no longer works. Examples are plentiful. Being hungry for life makes it easier to take action – to do what needs to be done.

A cheerful snap from a friend: She runs her own business and spent the first vacation day organizing her office – a skincare salon and online store – while listening to an audiobook with professional cleaning expert Marie Kondo. “Tomorrow it’s the kitchen’s turn, Hanne” was her energetic observation. Yes, I smile. Taking action, lifting eyes – motivating oneself to ‘clear away’. Action – from the simple things to the more demanding, whether it’s to write down a list of changes required in marriage, the help needed to find new meaning in life, dare to quit a job that is not working, ‘see’ a person who struggle or fall outside.

Our personal toolbox is often summarized as 4 H’s – personality traits we need to be on terms with, and a pure gold mine in many contexts. Keeping them active in life will enable us to keep focus right where it should be – and must be – in order to nourish the ‘flow of life’ – to ensure ‘hunger’ and energy in everyday life:

 • Humble
 • Hungry – passionate, curious
 • Happy – positive, solution-oriented
 • Helpful

‘Happy’ in this context is not constant felicity but an attitude. It’s an accepted fact that happy, positive thinking people deliver more and better than those easily burdened by the seriousness of life.

In business, we depend on ‘Hungry’ to a much greater extent than most people realize. In private, people with this trait are often the ones we are attracted to. ‘Hungry’ people deliver, motivate and inspire – inward and outward in the organization, among friends, in the family and other settings. Keeping hunger alive is our own responsibility. ‘Hunger for life’ means finding ways forward even when dark clouds gather. Quite often in life we face discouragement, seemingly insurmountable challenges, endless everyday chores … ‘things’ are piling up. Being able to ‘see’ each other in such situations … yes, what if that was the ‘normal’? But the world isn’t like that. There are too few who ‘see’, and too few who ‘get seen’. Thus, our mental resilience and robustness is our own responsibility, along with keeping up the hunger and energy to make the changes required for life to be meaningful and rich. Indeed a demanding and difficult issue.

A beautiful young soul I met the other day – for the first time in a while – was almost unrecognizable. “Hey, you’ve lost weight” was my comment. “No, I’ve moved out of a burdensome relationship. Nothing else. 18 kilos down” the young woman said, beautiful and radiant. With a joyful expression. And make no mistake: I’m not promoting terminated relationships as the new miracle cure for losing weight. Definitely not.

Such everyday stories demonstrate that we, each and every one of us, are self-providers, must do what it takes to create harmonious lives for ourselves. The alternative is not acceptable. With both legs in some sort of quagmire, things tend to deteriorate fast – whether it’s pounds, gloom, self-esteem or other important ingredients of life. By taking care of ourselves, building ourselves strong and healthy, we build lasting reserves and energy.

One day recently Helge said to me: “Hanne, many people we know watch movies over and over again. Why? We don’t.” A smile came, I didn’t quite agree. In an ever-so-small journey down memory lane, we quickly found a dozen good films seen several times. The following night I woke up with a jolt: Dirty dancing, Flashdance and Fame, I have seen them many times. And Footloose from 1984 and the lovely Kevin Bacon. Movies with joy of life and energy that inspired a song- and dance-happy blonde early in life.

In recent years, no ‘movies’ have left a deeper impression than Steve Jobs’ commencement speech to students at Stanford University in 2005. So deep, so close, so honest. Worthy a replay – again and again. The final mantra looked and felt so sincere and wonderful: Stay Hungry. Stay Foolish!

Therefore, a call from the heart: Let’s use this mantra for all it’s worth. Dare to go against the stream, to stand out. Move eagerly and curiously out of the comfort zone. Become a bit like a hunting dog off leash: Grateful, playful, searching and super charming. And happy! ❤️Steve Jobs, CEO and co-founder of Apple and Pixar:

Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma – which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of others’ opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.

 


4 Replies to “Stay hungry, my friend …”

 1. Nok en gang klare og gode tanker ført i pennen Hanne. Ordene er til ettertanke og inspirasjon. Det er bare å stå på – drivkraften er viktig. Nydelige bilder – vakker natur. Morsom opplevelse å se antageligvis flinke stenarbeidere fra Nepal i virksomhet <3

 2. Kjære Hanne,

  Klokt og vakkert og et tankekors for de fleste. Takk for nok et flott innlegg.

  med vennlig hilsen Dennis

  Jørstad, Executive Leadership Coach / LederCoach http://www.coachsenteret.no/joerstad-engelsk.html Mobile/FaceTime: +47 932 22 396 Sent from my iPad Pro

  The Mind, once stretched by a new Idea, never regains it’s original dimensions. Oliver Wendell Holmes

 3. Å få support fra deg kjære Dennis, ja – det gjør en forskjell. Med stor interesse og engasjement for det mellom-menneskelige, faglig tyngde innenfor flere av temaene som blir berørt – jeg smiler. Tusen takk for at du åpner opp og tar i mot – i tillegg til å sende en hyggelig kommentar. Jeg setter pris på å ‘ha deg med’. Go klem …

I'd love to hear from you!