Morgenstund …

En tidlig morgenstund, den utrolige tid på døgnet hvor kropp og sjel settes i påfyll-modus for enkelte av oss. I dag ble tekoppen fulgt av en nyinnvestering – boken “En vingurus guide til Bordeaux og Burgund” , skrevet med en fargerik penn av Per Mæleng. Frydefullt tar han oss med på en deilig reise i vinens verden.

I dag fyller en fin fyr jeg er heldig å kjenne, år. En jeg gjerne skulle delt både et glass og den gode samtalen med. Siden det vanskelig lar seg gjøre, la oss lese forordene høyt sammen:

… ” En hyllest …

For noen år siden leste jeg noen romerske brev fra 200-tallet eKr. De var skrevet av en mann i provinsen, i dagens Provence, og de handlet om det gode livet på romerens landsted. Det dreide seg om enkle ting: lyset, varmen, olivenlunden, sypressene, sikadene, urtene rundt huset, kort sagt den dypt fortrolige kjærligheten til landskapet. Det var noe vakkert tidløst over det. Jeg leste flere brev, de handlet om det samme – rolige og harmoniske dager og netter i sentrum av middelhavskulturen i antikkens verden. Ost, oliven, salt, brød, frukt, og kjøtt på grillen. Det virket som et godt liv. Vinen var der og knyttet måltidene og samtalene sammen.

Brevene traff et ømt punkt i meg, de utløste svimlende og nye tankerekker. Først og fremst følte jeg en indre samhørighet med romeren og kulturen rundt Middelhavet. Dernest forsto jeg at ingenting begynner og slutter med meg. Jeg er en blomst i utmarken, en hjort i skogkanten, en sliten mann på vei hjem over markene mens snøen tetner til. Noen har vært her før, andre vil komme senere. Vi er ikke alene i historien.

For en mann uten metafysiske anfektelser er det å dele en flaske med romeren en spore til et mer meningsfylt liv. Alt det jeg tenker, har andre tenkt før meg, alt jeg har opplevd, har noen opplevd tidligere. Selv det å dø … når det skjer, for det er det eneste som er sikkert her i livet … vil alle erfare. Karon vil ro oss over elven Styx, han vil hente meg når jeg er klar. Jeg og romeren er i samme båt i livet og i døden. Bare tiden skiller oss. Da det gikk opp for meg, kjente jeg en intens lykkefølelse. Jeg takker ja til romerens invitasjon. Han deler jeg en flaske vin med, han gir meg ord, salt, ost og oliven.

Siden den gang har jeg forstått at noen iakttar meg fra historien, noen har levd sitt liv på den samme måten som jeg lever mitt. I det perspektivet opplever jeg et nytt fellesskap. Det er trangt rundt bordet; det er mange å skåle med. Drikk for de gamle, de som gjør at vi gjenkjenner oss selv. Alle har en solvarm romer fra provinsen på innsiden; det er bare å kjenne etter. Romeren er død, leve romeren.

Vinen sender meg på mange reiser. Reisemålene har mange navn. De kan hete Bordeaux, Burgund, Etna eller Santorini. Vinen åpner også for andre måter å reise på, de kan hete historie, biokjemi, botanikk, geologi, landbruk, meteorologi og andre vitenskaper. Et sted er bare et sted, og vitenskapen er sjelden mer enn summen og sammenstillingen av fakta. Vinen må gjennom sansene for at det skal være meningsfullt å snakke om min, din og vår opplevelse. Den viktigste reisen er den som bringer oss innover i sansene og opplevelsens rike.

Vinen har brakt meg til steder og landskaper jeg ellers ikke ville ha besøkt. Den har gjort  at jeg har blitt kjent med mennesker jeg ellers ikke ville ha truffet, og den har lært meg at å treffes rundt et bord for å dele mat, vin og ord er meningsfullt og berikende. Vinen har gjort meg til et klokere, mer forståelsesfullt og reflekterende menneske enn jeg ellers ville vært. Gode flasker og måltider kommer best til sin rett når de deles.

For meg er bordet og vinen et kulturelt og sosialt anker i den europeiske kulturen. Folk har til tider møtt hverandre over et glass vin, eller andre former for drikkebegre. De som ikke evner å snakke sammen over brød, salt, oliven og et glass vin, har det neppe alt for godt med seg selv heller. Så lenge mennesker, politikere så vel som kjærester, møter hverandre over et glass eller to, er det stadig håp om forståelse og samhørighet. Den du verken deler ord eller vin med, kjenner du ikke lenger. Tenk på det neste gang du åpner en flaske. Skjenk et glass til romeren ….”

Gratulerer med dagen Torodd. Nyt kvelden. Den er din!

 

I'd love to hear from you!