Ingen over, ingen ved siden …

MAMMA!
Dette inderlig gode tilnavnet står pålestøtt i våre liv. Med ren kjærlighet som fornavn. Styrke, tålmodighet og trygghet som etternavn. Tilleggsverdier rundt dette solide fundament kan være svigermor, reserve-mamma, bonus-mamma, som eksempler.

Vi har alle et forhold til vår Mamma. De fleste opplever kjærlighet. Fra start til slutt. En kjærlighet som ofte utvikler seg sterkere over tid. Enkelte vokser opp uten tilstedeværelse av sin Mamma, ja – sågar sine foreldre. Det setter spor. Spor som vises via ord, tekster, reaksjoner og handlinger. De av oss som vokser opp og frem med en Mamma, som får gleden av å være Mamma, reserve-mamma eller også bonus-varianten av dette gode – erfarer verdier. Verdier som videreføres til neste generasjon. Slik følger verdifulle kvaliteter generasjon etter generasjon. Nesten som i en sirkel. Livets sirkel. Circle of life.

I disse dager snus fokus ofte fra å være tilbakeholdne med å vise følelser, til å være rause. «Den emosjonelle revolusjon» nevnes stadig. Ja, skrevet med et smil. Det må kanskje til – for å få med massene. Og en stadig yngre generasjon som vokser opp med fattig ordforråd og i mange tilfeller fraværende kroppsspråk. Det er derfor interessant å se hvor mye enklere det er å sette ord på følelser når den vi «øser» til, ikke lenger er blant oss. De som «reiser videre» – ved naturlig høy alder, sykdom, ulykker eller selv velger vekk et videre liv på vår lille planet.

Sosiale medier, et felles samlingssted for mangt. Også å dele sykdom, sorg, savn og til og med gratulasjoner til våre kjære i himmelen. Deilig, og tidvis emosjonelt tung lesning. For mange er det en kanal for å få ut følelser som av ymse årsaker ligger lagret, kanskje til og med holdt tilbake, i et felles levd liv.

I dag slår jeg et slag for å ta frem følelser. Øse. Sette ord på.  Fortelle. Mens vi enda er her. Vi trenger alle å bli sett, få aksept, bli tatt på alvor, være inkludert.  Like viktig er det å gi, kjenne styrke ved å delta, dele, snakke sant. Ikke holde tilbake. En viktig del av selve grunnlaget for vekst er å vise kjærlighet. Ikke kun til de vi er heldige å kjenne, de nære, men også de små ærlige bevegelsene, ordene som gir liv – direkte næring til andres vekst. Skulderklappene, den enkle berøringen, en klem, et varm blikk, et smil. Kjenn godt etter hva det gjør med deg. Mmmm … jeg lover gode opplevelser. 

Hva vi øser legger grunnlag for hva som vokser frem.
Budskapet er derfor å holde lite tilbake. Prøv deg frem, finn et nivå som passer deg. Tør å vise følelser.  Så frø, se spirer gro og høst fruktene. Et modent varmt fellesskap er hva verden trenger. Hva vi alle trenger.

Mandag fyller min kjære Mamma, ingen over – ingen ved siden, 81 herlige år. Moden alder, et langt liv er levd, minnene er mange. Mamma tilhører kategorien de fleste av oss favner – den umistelige.  Vi har delt utrolig. I motgang og medgang har hun stått pålestøtt ved min siden. Vi ler ofte sammen. Den frie, oppbyggende og forløsende latteren er et utrolig gode. Hver dag, hver uke minnes jeg om hvor viktig denne lille «elderly», inderlig gode damen er i mitt liv. ❤️

 


I sangen Circle of Life (Lion King) leverer Elton John og Tim Rice en inspirerende dose livsvisdom. Låten er valgt som «følgesvenn» i vedlagte video – en minnebrikke om et levd liv. Gratulerer med dagen mandag, kjære Mamma. I love you to the moon and back. ❤️


 

For de som ikke ser videoen, leser vi teksten sammen:

From the day we arrive on the planet
And blinking, step into the Sun
There’s more to be seen than can ever be seen
More to do than can ever be done
Some say eat or be eaten
Some say live and let live
But all are agreed as they join the stampede
You should never take more than you give

In the circle of lifeIt’s the wheel of fortune
It’s the leap of faith
It’s the band of hope
Till we find our place
On the path unwinding
In the circle, the circle of life

Some of us fall by the wayside
And some of us soar to the stars
And some of us sail through our troubles
And some have to live with the scars
There’s far too much to take in here
More to find than can ever be found
But the Sun rolling high through the sapphire sky
Keeps great and small on the endless round

In the circle of life ….

 

4 Replies to “Ingen over, ingen ved siden …”

 1. Herlig lesing Hanne. Gode og meningsfulle ord som setter spor og er til ettertsnke. Det heter man høster som man sår og smil til verden og verden smiler tilbake.
  Jeg tror på det.

  Så heldig dere er som har hverandre. Mammaen din og du. Skjønner at dere har et unikt og kjærlig forhold. Gratulerer så mye med dagen. Jeg sier som alltid:
  Hipp Hipp Hurra for mammaen din 🇳🇴♥️

 2. Inger,
  inspirerende tilbakemelding. Du skrev så fint på Facebook siden din for litt siden – om å bruke det kunstnergenet vi har – øse og dele. Å skrive for meg er trolig som når du “danser” med penselen din. Samme forutsetning ligger til grunn – inspirasjon.
  Ord kommer lekende lett når vi setter oss selv i en “riktig” situasjon. En opplevelse, samtale, tid i natur – en tur i atelier … for å nevne eksempler. Det bobler, og en “ut” kanal føles riktig. Vi har alle noe.

  Takk Inger. ❤️

 3. What a wonderful tribute to Mor. Just love the video,especially the photos of her when she was a teenage girl and came to America to our home those many years ago. Yes, I totally agree with all of your sentiments . One needs to let others know how they feel about them. Even if it is just a hug, to let one know that we share their grief, their pain or their joy. We are all connected, even those of us who are not family. Life can be difficult enough to deal with on a day -to-day basis. We all have our own issues or problems; some of which seem to be mountains to overcome. It always help to know that someone cares and will give you a hand, if necessary, to help you through the day…… As that is all we need to think about, one day at a time. The future is in someone else’s hands….. I am so thankful to have you in my life. Stor klem, Nancy

I'd love to hear from you!